EAGLE PALMS VERZORGING

Gefeliciteerd met de aankoop van uw eigen Trachycarpus Fortuneii!

Nu kunt u dat vakantiegevoel creëren in uw eigen tuin. Om dat gevoel langer vast te houden, is het belangrijk dat u weet hoe u de palm het beste kunt verzorgen en eventuele problemen kunt voorkomen of oplossen.

Onze palmen worden van zaadje tot volwaardige plant volledig door Eagle Palms zelf opgekweekt op onze eigen kwekerij in Frankrijk.
Nadat de planten in potten zijn gezet en getransporteerd zijn naar Nederland blijven de palmen een jaar in Nederland staan om de wortels te laten herstellen en om te wennen aan ons klimaat.
Hierdoor zijn wij zeker dat de planten die wij verkopen 100% tegen vorst kunnen, zelfs temperaturen tot -17 graden Celsius kunnen ze verdragen. Mocht de vorstperiode voor lange tijd aanhouden en de temperaturen lager dan -17 graden zakken, dan kunt u de palm beschermen door deze af te dekken.
Daar zijn speciale hoezen voor te koop bij de betere tuincentra, maar u kunt dit ook eenvoudig doen door de kroon van onderaf naar boven toe losjes bij elkaar te binden en hier een doek omheen binden. Dit mag géén plastic zijn. Plastic zorgt ervoor dat de groeikroon van de palm zal verstikken. Fleecedoek of een jute doek is daarvoor wel geschikt. Zo is de palm voldoende beschermd tegen de koude wind. De ijskoude wind is de grootste vijand voor de Trachycarpus en kan de groeikroon beschadigen, waardoor nieuw blad niet meer kan groeien.

Van origine komt de plant uit China, waar hij in het Himalaya gebergte staat. Kou en sneeuw is deze plant dan ook van nature gewend. De stam van de Trachycarpus is harig. Deze haren beschermen de stam tegen kou en wind, ook daar is van nature aan gedacht.

Een veelgehoord misverstand is de gedachte dat een palm weinig water nodig heeft, maar het tegendeel is waar. In de zomer heeft de Trachycarpus zeker veel water nodig. Kijk wel uit als hij in een pot staat, dat het teveel aan water kan weglopen en de palm niet constant in een laag water staat.

Het beste is het als de palm in de volle grond kan staan. In een pot plaatsen is goed mogelijk, maar wel lastiger om de palm daarin optimaal te verzorgen. Beide standplaatsen zullen hieronder besproken worden.
De plant moet voor September in de volle grond gepoot worden, anders hebben de wortels niet genoeg tijd om zich te herstellen van het overpoten en zich aan te passen aan de nieuwe omgeving voor de winter periode begint.

  • Standplaats
    Zoals eerder beschreven is het plaatsen in de volle grond het beste en makkelijkste. Hier kan de plant nooit teveel water krijgen (het overvloed aan water loopt weg in de grond) en zijn de wortels beter beschermd tegen vorst (de vorst kan geen vat krijgen op al de grond rondom de wortels van uw palm, wat in een pot wel gebeurt als de potgrond bevriest en de wortels als het ware ‘opgesloten’ zitten.)
    U kunt de plant overal in de tuin neerzetten, echter is teveel wind altijd een boosdoener als het om beschadiging van het blad gaat. Ook in een vorstperiode kan de plant schade oplopen door de koude oostenwind. Zeker als deze temperaturen van -10 graden Celsius bereiken is enige beschutting tegen de wind is dan ook wel te adviseren om de palm te beschermen .
    Mocht u er toch voor kiezen om de plant in een pot te plaatsen, dan is het van groot belang dat u een pot kiest waarbij er openingen in de onderkant zitten, zodat het teveel aan water weg kan lopen en niet in pot blijft staan. Hierover later meer. Tevens is het in een pot belangrijk om de plant op een beschutte plek zetten, tegen extreme weersomstandigheden zoals harde wind en volle zon. De volle zon kan -als de palm in een pot staat- snel voor uitdroging van de grond en daardoor uiteindelijk ook van de plant zorgen.
    Bij het overpoten of het plaatsen in een sierpot is het schadelijk om potgrond bij de palm te scheppen. In de volle grond is het ook niet nodig dit erdoorheen te scheppen of bovenop te leggen.
    Mocht u bij het plaatsen van de palm in een sierpot grond te weinig hebben, dan is het grond wat in Nederland in de tuin ligt daar uitermate geschikt voor. Potgrond is te luchtig van samenstelling, waardoor de wortels te snel zullen uitdrogen. De Trachycarpus houd van zand/klei achtige grond.
  • Water geven
    Als de u Trachycarpus in de grond poot, dan is het zeker in het begin van groot belang dat de palm voldoende water krijgt. De wortels moeten nog herstellen van het planten in de grond en zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Hierdoor is het belangrijk dat de plant niet uitdroogt. Elke 2 dagen een emmer water is wel gewenst. (In de volle grond is het nooit een probleem als de palm te nat gehouden wordt.)
    Indien het warm weer wordt en de zon flink schijnt, dan heeft de Trachycarpus dagelijks een flinke emmer water nodig.
    Als de plant in een pot komt te staan, is het erg belangrijk dat de pot aan de onderkant openingen heeft, zodat het teveel aan water aan de onderkant kan weglopen. Als er water in pot blijft staan, krijgen de wortels te weinig zuurstof en zullen deze verstikken. Het gevolg is dat de palm uiteindelijk dood zal gaan.
    Tip: Als het mogelijk is, geef de Trachycarpus dan regenwater. Dit bevat van nature minder kalk, wat de palm heerlijk vindt!
  • Bemesten
    Palmen groeien beter als ze regelmatig meststoffen toegediend krijgen. In de winter heeft dit weinig zin, bij koelere temperaturen en minder licht groeien ze toch niet (of niet optimaal). Maar in het groeiseizoen zie je opmerkelijk verschil als je meststoffen toedient. Het gaat een beetje samen met het water geven: dat moet ook meer gebeuren bij warm weer.
    Traag werkende meststoffen zijn veiliger dan snelle. Trage stoffen zijn bv. korrels van Osmocote – die je rondom de palm kunt strooien. Deze geven gedurende enkele maanden hun stoffen af aan de wortels. Ook gedroogde koemestkorrels zijn natuurlijke en traag werkende stoffen, die je bovenop de potgrond strooit.
    In augustus kunt u stoppen met bijmesten. Het is zonde om hiermee door te gaan en als het kouder wordt, is het zelf schadelijk voor de plant.
    Planten in de volle grond, hoeft u maar eenmalig te bemesten met een traag werkende meststof.
    De wortels hebben voldoende ruimte om stoffen te vinden.
  • Snoeien
    Het bruine blad kunt u het gehele jaar door snoeien.
    Zolang het groeipunt nog in tact is (bovenop de palm) zal de palm nieuw blad aanmaken en de onderste bladeren zullen afsterven. Dit blad wordt dan bruin en dor en kunt u rustig wegknippen.
    De bladeren kunnen door de wind beschadigen en er minder mooi uit zien. Maar de plant zelf is dan zeker niet slecht. Hij moet enkel nieuw blad aanmaken en heeft daar tijd voor nodig.
  • Verpotten
    Als u de plant na een aantal jaar wilt verpotten, dan kan dat.
    Ideaal is het om dat eind april/begin mei te doen, zodat de palm voldoende tijd heeft om zijn wortels te laten herstellen en nieuwe aan te maken voor de winter zodat hij alle weersomstandigheden kan weerstaan. De plant dan zeker voldoende water geven want het is altijd een aanslag op de wortels als een plant verpoot wordt. Ook vinden de palmen het lekker als ze in de zomer tijdens het watergeven ook wat water op het blad gesproeid krijgen.
    Naast de Trachycarpus niet uit te laten drogen, moet u de palm na het overpoten ook zeker een seizoen beschermen tegen teveel zon of wind. De plant heeft echt tijd nodig om zich te herstellen.
    Bij het poten van de Trachycarpus in de volle grond hoeft u hier geen potgrond omheen of bij doen. Dit kan zelf schadelijk zijn voor de palm, omdat reguliere potgrond te droog en te luchtig is. Palmen hebben behoefte aan zand/klei achtige grond. De grond die in Nederland in de tuin ligt is daar prima geschikt voor.
    Ook bij het over poten van de palm in een (grotere) sierpot, is het beter gewoon zand uit de tuin erbij te scheppen als het nodig is, dan potgrond. Potgrond droogt te snel uit en is te luchtig van samenstelling, waardoor de wortels van de Trachycarpus uitdrogen en zelfs kunnen beschadigen.
Help! Mijn palm heeft:

  • Samengetrokken blad
    Als de plant in goede gezondheid staat, zullen de bladeren wijd open staan. Op het moment dat de plant te weinig water krijgt, zal deze uit zelfbescherming om teveel verdampen tegen te gaan de bladpunten sluiten.
    Dit wil zeggen dat de palm staat te ‘knijpen’.
    Geef de plant dan dagelijks een emmer water, zodat hij de kans krijgt te herstellen.
  • Geel en hangend blad
    De palm heeft teveel water gehad, waarschijnlijk staat hij in een pot zonder gaten aan de onderkant.
    Controleer of er water in de ompot is blijven staan.
    Zorg dat de plant eruit wordt gehaald en geef hem zeker een week geen water meer, totdat de grond weer vochtig is, maar niet doorweekt.
    U kunt de palm weer terug zetten in de ompot, maar zorg ervoor dat er ruim voldoende gaten aan de onderkant van de pot gemaakt zijn. (Zie ook Standplaats)
  • Geel blad maar wel groene bladaanzet
    De palm heeft een gebrek aan voedingstoffen. U kunt de palm het beste bijmesten met (gedroogde) koeienmest of osmocote balletjes. Dit kunt u bij het betere tuincentrum kopen.
  • Bruin hangend Blad
    Het bruine blad kunt u afknippen. Dit kan het gehele jaar door. Vanuit de kroon maakt de Trachycarpus weer nieuw blad aan, er is niets aan de hand.